+36 1 338 10 47 info@aakozmetikumok.hu

BŐR KISOKOS

AMIT A BŐRRŐL TUDNI LEHET

Bőr – a test legfelsőbb rétege – és azon szervek egyike, amelyet szemmel is látunk minden nap. Gyakran rácsodálkozunk erre, főleg amikor szembesülünk azzal a ténnyel, hogy ez egy élő szerv. A legnagyobb szervünk, mivel a területe 2 m2 is lehet és legalább 4 kg!

Komplex szerkezete van és több funkciót is betölt. Megéri többet megtudni róla és rendszeresen figyelmet fordítani ápolására, hogy egészséges és gyönyörű legyen.

HATÓANYAGOK

A hatóanyagok mélyebbre juttatása a bőrszerkezetben

5
ÉRZÉKENY BŐR

Kialakulásának okai, háttér, megfelelő védelme

5
BŐRGYÓGYÁSZAT

Abból származó és ahhoz kapcsolódó területek

5
ÖSSZETEVŐK

Bőrápoló összetevők és hatásmechanizmusaik

5

HATÓANYAGOK

A hatóanyagok mélyebbre
juttatása a bőrszerkezetben

ÉRZÉKENY BŐR

Kialakulásának okai, háttér,
megfelelő védelme

BŐRGYÓGYÁSZAT

Abból származó és ahhoz
kapcsolódó területek

ÖSSZETEVŐK

Bőrápoló összetevők
és hatásmechanizmusaik

1. A HATÓANYAGOK MÉLYEBBRE
JUTTATÁSA A BŐRSZERKEZETBEN

Szabad szemmel nem minden látható – a bőr szerkezete ennél sokkal összetettebb. Három különböző réteget különbözetünk meg: a felhámot, az irhát és szubkután szövetet.

A FELHÁM, MÁS NÉVEN AZ EPIDERMISZ

A felhám a bőr legfelsőbb rétege, mely közvetlen kapcsolatban áll a környezettel. A szerkezete puha, egy óvatosan felépített fal, amely a funkcióját is jelenti – megvéd a nedvességvesztéstől, a méreganyagoktól és a baktériumoktól. A sejtek, amelyek felépítik a bőrt, úgy ismerjük, hogy keratinociták. Rétegekbe vannak rendezve és szigorúan ragaszkodnak egymáshoz, így összehasonlíthatók a téglákkal. Ezek szorosan összekapcsolódnak a sejtközötti állománnyal, ami hasonlít a habarcshoz.

A felhám a bőr legfelsőbb részén, a szarurétegen van. Ez a végső állomása az epidermisz sejtjeinek, mivel itt megy végbe a keratinizáció, a sejtek bazális rétegből indulnak ki és a szarurétegig haladnak. Ez az a hely, ahogy a sejtek befejezik utazásukat és lehámlanak.

Ezek kötődnek a szaruréteghez, mely kulcsfontosságú szerepet játszik a bőr hidratáltságának fenntartásában és nélkülözhetetlen a funkciójának megfelelő működéséhez.

Az epidermális felületet egyfajta természetes emulzió borítja – ez a hidrolipid réteg. Ez az anyag víz és zsír keverékéből tevődik össze, melyek a mélyebben elhelyezkedő faggyú- és verejtékmirigyek váladékából jön létre. Csak úgy, mint ahogy a vakolat elfedi a falat, megvédi a bőrt a külső környezeti hatásoktól, főként az ártalmas baktériumoktól és kedvező feltételeket teremt a lipidek kialakulásához, amelyek kulcsfontosságúak az egészséges bőr számára.

Nagyon nehéz elhinnünk, hogy az epidermisz, ahol ennyire bonyolult és összetett folyamatok mennek végbe, nem vastagabb 0,1 milliméternél! Valamint ez a bőr legfontosabb része bőrápolás szempontjából is – tudatosan kiválasztott kozmetikumok segítik a működésében, ha a szükséges összetevőket tartalmazzák.

AZ IRHA
Az irha az a réteg, amely az epidermisz alatt helyezkedik el. Ez egy nyüzsgő gyár, ahol fontos ellenálló anyagok termelődnek, sűrű és komplex szerkezete ideális a külső hatások felfogására. A vénák és az érzékelő receptorok ezen belül helyezkednek el, ezért van az, hogy amennyiben megsérül az fájdalommal és vérzéssel jár. Az irhában leggyakrabban előforduló sejtek a fibroblasztok. Ők a felelősek a kollagén, elasztin és hyaluronsav előállításáért – melyek alapvető építőelemei a bőrnek, mivel hálót képeznek a bőr szerkezetében, amely erőt, rugalmasságot és feszességet ad a bőrnek.
A BŐR ALATTI SZÖVET
Az irha az a réteg, amely az epidermisz alatt helyezkedik el. Ez egy nyüzsgő gyár, ahol fontos ellenálló anyagok termelődnek, sűrű és komplex szerkezete ideális a külső hatások felfogására. A vénák és az érzékelő receptorok ezen belül helyezkednek el, ezért van az, hogy amennyiben megsérül az fájdalommal és vérzéssel jár. Az irhában leggyakrabban előforduló sejtek a fibroblasztok. Ők a felelősek a kollagén, elasztin és hyaluronsav előállításáért – melyek alapvető építőelemei a bőrnek, mivel hálót képeznek a bőr szerkezetében, amely erőt, rugalmasságot és feszességet ad a bőrnek.

A legfontosabb funkciói a bőrnek azért alakultak ki, mert testünk fenyegetve van külső hatásokkal szemben:

Ez az első védelmi vonal a szennyezett levegővel, az allergénekkel, a káros anyagokkal szemben – ez a bőr páncélja, ami megvédi a testünket, hogy ezek az anyagok árthassanak nekünk.

Ez egy természetes pajzs, amely megtartja a vizet a bőr mélyén – az NMF összetevők (természetes hidratáló tényezők), melyeket vízzel együtt tartalmaz, megakadályozzák a bőr kiszáradását, húzódását és viszketését, míg rugalmasságot, feszességet és egészséges megjelenést biztosít.

Ez egy rugalmas pajzs – megvédi az izmokat és izomburkot a nyomástól, ütéstől vagy surlódástól, köszönhetően a szubkután szövetnek és a zsírsejteknek, mivel felfogják az ütést.

Enyhén savas pH-val rendelkezik a hidrolipid réteg és a felhám, így természetes védelmet biztosít a bektériumok, a vírusok és a gombák ellen. Amikor mégis sikerül áthatolniuk ezen a védőrétegen, a bőr olyan immunológiai folyamatokat indít el, amelyek aktívan küzdenek a szervezet egészségét veszélyeztető mikroorganizmusokkal.

A bőr továbbá véd a káros UV sugárzásokkal szemben, mivel melanint termel, amely felfogja és visszaveri az UV sugarkat. Ahhoz, hogy jobban védjen, a bőr megvastagszik azokon a területeken, ahol jobban éri a sugárzás.

A zsírsejtek a felelősek a test hőháztartásának fenntartásáért – szigetelik a testet a külső hidegtől és melegtől. A hirtelen és jelentős hőmérsékletváltozás védelmi mechanizmusokat vált ki. A bőr izzadságot termel, hogy lehűtse a testet és összehúzza az ereket, hogy megtartsa a testben a hőt.

A fájdalom nem egy kellemes érzés, de ez teszi lehetővé, hogy érezzük és gyorsan reagálhassunk a testünket érő hatásokra.

A bőrnek fontos pszichológiai és társadalmi funkciója is van. Az ápolt és egészséges bőr javítja a másokkal való kapcsolat kiépítését, nő a vonzerőnk és az önbizalmunk is.

2. AZ ÉRZÉKENY BŐR
Közhelyesen hangzik, de a változás az egyik állandó eleme életünknek. Tapasztalás és az idő múlása is közre játszik ebben. A bőr is hasonlóan változik. Még akkor is, ha mindig jó kondícióban volt és nem igényelt különösebb odafigyelést bőrünk ápolása, az idő múlásával ez megváltozhat.

Sok stressz ér? Nagyvárosban élsz? Valamilyen betegséged van vagy hormonális problémád?

Mindezek a tényezők hatással vannak a bőr megfelelő működésére. A megfelelő ápolással visszaállíthatjuk az egyensúlyát, amennyiben ezt elhanyagoljuk, az hatással lesz a bőr kiszámíthatatlan viselkedésére – de ez magától értetődő – és az érzékeny bőr állapota elkezd ingadozni.

A BŐR HOGYAN LESZ ÉRZÉKENY?

Amikor a bőr védőrétege kezd elvékonyodni és a sejtek nem kapcsolódnak megfelelően egymáshoz, a bőr kezd elgyengülni. Ennek következtében a sejtek károsodását okozó különféle anyagok gyulladást és allergiás reakciókat okoznak, és felületén kialakult mechanikai sérülések rontják a bőr időjárási viszonyok elleni védelmét. A érzékeny bőr több nedvességet veszít.

MI OKOZZA
AZ ÉRZÉKENYSÉGET?

Belső és külső hatások, egyaránt hatással vannak a bőrre. A bőrréteg elgyengülhet a környezet szennyezettségének és légköri tényezők hatásának köszönhetően. A érzékenység kialakulhat a hirtelen jelentős hőmérsékletváltozástól, fagytól, forró levegőtől, napfénytől és szmogtól is. A nem egészséges életmód is rontja a bőr állapotát – rossz diéta, mozgáshiány és gyógyszerek szedése is rontja a bőr kondícióját!

HOGYAN VÉDD A BŐRÖD?

Ahhoz, hogy a bőröd megfelelően védje a tested, elengedhetetlen, hogy megfelelően ápold! Ehhez viszont arra van szükség, hogy tisztában legyél a bőr szerkezetével, hogy hogyan működik és azokkal a veszélyekkel, amik felboríthatják az egyensúlyát.

A rosszul megválasztott eszközök és módszerek ténylegesen hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb veszélynek legyen kitéve a bőr és megnő a kockázata, hogy bőrérzékenység alakuljon ki.

Hogyan lehetsz biztos abban, hogy tényleg jót teszel bőrödnek?

Légy szisztematikus – azzal, hogy rendszeresen, reggel és este használsz krémet, illetve a gyengéd bőrtisztítás a kulcs! Hozz tudatos döntéseket – kiderülhet, hogy nem minden kozmetikai összetevőt tolerál a bőröd.

3. KIK VIZSGÁLJÁK A BŐRT?

A bőr egy extrémen komplex szervezet és számos funkciót tölt be. Ezért van az, hogy számos tudományos terület foglalkozik ennek vizsgálatával, kezdve a bőrgyógyászattól, az orvostudományokig.

A dermatológia kifejezés, egy görög szóból ered, ami a „derma”, mely azt jelenti, hogy: bőr. Ez egy orvosi ág, mely a bőr felépítésével és működésével foglalkozik, valamint annak betegségeivel és nyúlványaival (haj, köröm) és bizonyos betegségek, amelyek a bőrön jelentkeznek (pl. a bőr és a bőr alatti szövet jóindulatú és rosszindulatú daganata).

A bőrgyógyászatból származó és ahhoz kapcsolódó területek a következők:

KOZMETOLÓGIA

A kozmetológia a bőrgyógyászat egyik ága, mely a természetes tudományokon alapszik (kémia, biológia, biofizika, gyógyszerészet), szociológián, pszichológián és esztétikán. A kozmetikusok részt vesznek a test vonzerejének és annak esztétikai ápolásában. Kozmetikai készítmények és nem invazív módszerek alkalmazásával, anélkül, hogy megszakítanák a bőr folytonosságát (például masszázs, tű nélküli mezoterápia, kavitáció peeling, mikrodermabrázió). Ez a terület a haj és a körmök állapotát is vizsgálja. A kozmetológusok nem orvosok, de magasabb kozmetológiai oktatásban részesülnek.

BŐRGYÓGYÁSZATI ALLERGOLÓGIA

A bőrgyógyászati allergológia a dermatológia és allergológia elemeit ötvözi. Célja olyan betegek ápolása, akiknek a bőre riasztó tüneteket mutat, például a bőr lipidrétegének károsodása, viszketés, vörösség, irritáció. A túlzott bőrreakció és a kényelmetlenség miatt az alapvető napi tevékenységek elvégzése is nagyon nehéz. Ezen a területen bőrgyógyászok és allergológusok is dolgoznak.

ORVOSESZTÉTIKA

Az orvosesztétika, egy olyan ága az orvostudománynak, amely a test szépségéről és gyönyörű megjelenéséről gondoskodik. Akkor fordulunk ehhez a tudományhoz, amikor jól látható és hosszantartó változást szeretnénk bőrünk állapotában, azzal hogy megfiatalítjuk és keményen fellépünk a ráncok ellen. Egy orvosesztétikai orvos úgy éri el ezeket, hogy a gyógyszereket és a vényköteles gyógyszereket alkalmaz a betegnél, valamint invazív eljárások végrehajtásával, többek között bőr szerkezetébe való beavatkozásokkal, ez azt is jelenti, hogy az orvosoknak a megfelelő végzettséggel kell rendelkezni, hogy gyakorolhassák ezt a szakmát.

DERMATOLÓGIAI MŰTÉT

A dermatológiai műtét (bőrműtét), a bőrgyógyászat, plasztikai műtétek, rákos elváltozások és azok helyreállítására szolgáló műtétek, érrendszeri műtétek elmeit foglalja magába. Sebészeti beavatkozásokra specializálódik a bőrbetegségek vagy bőr alatti szövet kezelésekor. Dermatológusok gyakorolják, akik a megfelelő végzettséggel rendelkeznek és az ehhez szükséges képzésben részesültek vagy sebészek és plasztikai sebészek, akik bőrgyógyászati központtal állnak kapcsolatban.

PSZICHODERMATOLÓGIA

Pszichodermatológia egy relatív új ágazat, mely a dermatológia és pszichológia határán helyezkedik el. Alapja arra épül, hogy a psziché és a test egy egészet alkot. Tanulmányok, melyek olyan emberekről szólnak, akiknek bőrproblémájuk van, kimutatták, hogy gyakran mentális problémák vagy nehézségek okozzák az elváltozásokat bőrükön. Ez engedi a páciens holisztikus megközelítését, ami azt jelenti, hogy nem csak a bőr fizikális kezelése kap fókuszt, hanem a beteg mentális, pszichikai állapotának javításával segítenek a páciens bőrének állapotán.

4. ÖSSZETEVŐK

A kozmetikai iparban rengeteg bőrápoló összetevővel találkozhatunk, mindegyiknek más a hatásmechanizmussal és tulajdonságokkal rendelkezik. Hogyan hatnak? Mit tudsz tenni, hogy ne vessz el a gyakran komplikált kifejezések labirintusában? Segítünk, hogy hogyan válassz a bőrödnek megfelelő készítményeket.

A hidratálás az egy többlépcsős folyamat. Ahhoz, hogy növeljük a bőr hidratáltságának szintjét, ahhoz minimalizálni kell a bőr vízvesztését (TEWL = Transepidermal Water Loss = Transzpidermális vízveszteség) és vissza kell állítani a bőr vízháztartását.

Hidratáló összetevők

Hidratáló összetevők – a bőrfelszínen marad és védőréteget képez, ami megtartja a bőr nedvességét. Ásványi olajok, (paraffin viasz, vazelin), viaszok, szilikon származékok.

Regeneráló összetevők – természetesen lép fel a bőrön, módosítva és erősítve a bőr védőburkolatát: ceramidok, cholesterol (koleszterin), trigliceridek, növényi olajokból származó zsírsavak (argán, napraforgó, jojoba, marula, tsubaki, inka mogyoró, babassu, homoktövis, kakaóvaj, olíva olaj).

Összetevők, melyek megkötik a vizet az epidermisz területén: kitozán, kollagén, magas molekulasúlyú hialuronsav, szorbit, PCA (piroglutaminsav).

Összetevők, melyek a bőr mélyebb rétegeiben kötik meg a vizet: glicerin, szorbit, alacsony molekulasúlyú hialuronsav, alga kivonat, (NMF) hidratálásban szerepet játszó összetevők, amelyek természetesen előfordulnak a bőrön (piroglutaminsav – PCA, urea, nátrium vagy ammónium-laktát, mely a tejsav és a karbamid keveréke, aminosavak keveréke).

Enyhítő, nyugtató és gyógyító összetevők

Allantoin, D-panthenol, aloe vera kivonat, édesgyökér kivonat, indiai tömjénfa kivonat, kamilla kivonat (bisabolol), sütőtök kivonat (cucurbitin), cink-oxid, szukralfát.

Ezek az összetevők felgyorsítják az epidermális sejtek szétválását és gyulladásgátló hatásúak. Ennek köszönhetően hatékonyan segíti a bőr gyógyulási folyamatait, mely gyorsan regenerálódik bármilyen károsodást követően. Továbbá erős antiallergén tulajdonságokkal rendelkeznek és hatékonyan enyhíti a viszketést, az égést és a bőr feszülésének érzését.

Összetevők, melyek erősítik a hajszálereket

Eszcin (vadgesztenye), troxerutin, heszperidin, C-vitamin, Rosacnum komplex (alga kivonat), Centella-kivonat (ázsiai gázló), csodamogyoró kivonat (witch-hazel extract).

Erősítik, lezárja és szorítja a hajszálerek falait. Továbbá a bőrfelszínen is jelentősen csökken a bőrpír. Ezeknek az összetevőknek a használata fontos az úgynevezett “feltörő erek” és egyéb súlyos bőrproblémák, például rosacea megelőzésére.

Dermatológiai műtét összetevők, melyek szabályozzák a faggyúmirigyeket

Cink-oxid, agyag (kaolin) azelainsav, mandulasav, B-vitaminok, élesztőkivonat, csipkebogyó kivonat.

Javítják a faggyúmirigyek működését, melyek így optimális mennyiségű faggyút termel a bőr megfelelő működéséhez. Ezek az összetevők csökkentik a kitágult pórusok láthatóságát és megelőzik a bőr számára nem kedvező baktériumok elszaporodást. Nekik köszönhetően a bőr matt lesz és megakadályozzák komedók és aknék kialakulását.

Anti-ageing összetevők

Kollagén, elasztin, hidroxiproline, hialuronsav, Q10 koenzim, lifting hatású cukor összetevők, alga kivonat, őssejtek, peptidek, rhamnose (dezoxicukor), baracklevél kivonat (peach leaves extract).

Anti-aging hatást érhetünk el az olyan összetevőkkel, melyek stimulálják a kollagén és elasztin termelést a bőrben, mely javítja a bőr tömörségét, feszességét és rugalmasságát, így a ráncok kevésbé lesznek láthatók, mert kisimulnak. Ezeknek az összetevőknek gyakran lifting tulajdonságai is vannak, ezáltal hatékonyan formázzák az arckontúrt. Néhányuk csökkentik a mimikai ráncokért felelős izmok mozgását, ezért kevésbé lesznek láthatóak.

Világosító és elszíneződéseket csökkentő összetevők

Tranexaminsav, orvosi medveszőlő kivonat (arbutin), a C-vitamin.

Ezek az összetevők szabályozzák a pigmentek (melanin) előállítását a bőrben, valamint kiegyenlítik a bőrszínt és megelőzik az újabb elszíneződések kialakulását.

Antioxidáns összetevők

A-, C- és E-vitamin, Q10 koenzim.

Ezek az összetevők megkötik a szabadgyököket – reaktív oxigénmolekulák, amelyek mindenütt jelen vannak körülöttünk. A szabadgyökök roncsolják a bőrszerkezetet, így korai bőröregedéshez vezetnek.